Guinee, vergeten land in Afrika
Het land West-Afrikaanse land Guinee behoorde tot een Franse kolonie. Rond 1960 moesten de koloniën leren op eigen benen te gaan staan. Zoals bekend is dat niet overal even goed gelukt. Met name in de jaren zeventig en tachtig gleden de meeste landen af naar een situatie waarin corrupte en totalitaire regimes het voor het zeggen kregen. De armoede nam toe en niet zelden deden burgeroorlogen hun verwoestende werk, zoals in buurlanden Siërra Leone en Liberia. Dat laatste bleef Guinee bespaard, maar voor het overige functioneren de instituties slecht, zijn investeerders niet geïnteresseerd en zijn zelfs hulporganisaties zeer dun gezaaid. In de dorpen heerst een gelaten moedeloosheid, en veel mannen zijn weggetrokken op zoek naar inkomen.
Guinee ligt aan de Zuidwest kust van het continent Afrika.
Klik op het rode vierkant om het land in close-up te zien.
Levensomstandigheden
Vele gezinnen in Guinee en zeker op het platteland weten niet of zij bij het wakker worden voor die dag voldoende te eten hebben. Er is een hoge werkloosheid en veel Guineeërs proberen het hoofd boven water te houden door binnen de families een handeltje op te zetten en in het gunstigste geval tijdelijk werk te vinden. Ze helpen elkaar, ze delen het eten met elkaar en ze hebben een “wij” cultuur; iets dat ons veel minder bekend en eigen is.
Toch gaat het leven voor de mensen verder: de mensen met hun herinneringen, hun hoop, hun kwaliteiten. Er zijn, ook nu, kansen om een goed en zinvol bestaan op te bouwen, al ziet dat er waarschijnlijk anders uit dan waar wij in het Westen aan gewend zijn geraakt. Er is misschien niet eens zoveel voor nodig om mensen uit hun vicieuze cirkel van armoede en uitzichtloosheid te bevrijden. Een gezonde onderneming met respect voor mensen, met aandacht voor hun cultuur, en die een ontmoetingsplaats biedt waar mensen hun eigen kwaliteiten opnieuw kunnen gaan waarderen.
Dit alles is een stap in de goede richting.
Politiek
In november 2010 is er de eerste democratische verkiezing in Guinee geweest. Er is, van het ras Malinke, een president gekozen. Zijn naam is Condé. De verkiezingen zijn rustig verlopen en daarmee is Guinee het eerste land die dit zonder burgeroorlog heeft gedaan. We hopen dat deze president ervoor zal zorgen dat er stromend water en elektriciteit in Guinee zal komen.
Het terrein waar de onderneming wordt gerealiseerd, een Park, ligt bijzonder gunstig aan de belangrijkste route vanaf de hoofdstad Conakry landinwaarts en vlakbij de splitsing van de hoofdwegen (vergelijkbare Nederlandse N-wegen) naar het noorden en het zuiden. Coyah, een belangrijk dorp op 50 km afstand van de hoofdstad, ligt op een loopafstand van 30 minuten. De omgeving is groen en tropisch. Het terrein is 2,1 ha. groot: vanaf de weg loopt het glooiend af naar een bergrivier.
Google Earth
Via Google Earth is het dorp en het Park te zien. Klik hier om naar omgeving Coyah te gaan. Het grote gebouw aan de rechterkant van de weg is de waterfabriek. Ga door naar het noorden. Daar waar je bomen over de weg ziet is, is rechts het terrein van Milly Mamoudou.