Vrouwenproject

Dit jaar hebben 15 kansarme meisjes en 15 vrouwen een project wat gesponsord wordt door Orange Foundation. Hierin worden zij wegwijs gemaakt in het gebruiken van een telefoon en laptop. Daarnaast  is een gynacoloog uitgenodigd om te praten over geboortebeperking, ziektes, etc. Ook worden filmpjes vertoont waarin situaties van andere vrouwen in de wereld getoont worden. Het verbreed enorm hun gezichtsveld en maakt ze mondiger en zelfverzekerder! Het stopt in december en we hopen de kans te hebben om hier een vervolg aan te geven!

“Solar-cooker ofwel parabool”

Het gebruik van de Parabool lijkt een brug te ver te zijn. In Guinee is niet constante zon en als we het dan proberen en het lukt niet is de motivatie verdwenen. Jammer want het is niet alleen kostenbesparend maar veel beter voor het milieu, bovendien is het een kans om de vrouwen een gezondere manier van koken te leren; nu wordt de spaarzame groente 50 minuten meegekookt in de saus waardoor de vitamines volledig verdwenen zijn.

Geschiedenis:

Vrouwen in Guinee

In Batouyah en Laminiyah is er in 2008 een eerste contact geweest met een groep vrouwen die zeer enthousiast is om een eigen atelier op te richten.
samen koken

Samen koken

Atelier Zij willen stoffen op de traditionele manier verven, er daarna kleding van maken en dat verkopen op de plaatselijke markten.Een ambitieus plan wat gestalte moet krijgen naast hun dagelijkse bezigheden, zoals naar de markt gaan en gezamenlijk koken. Voortraject Ideeen moeten groeien en alvorens dit mooie plan te starten willen wij deze vrouwen graag een voortraject aanbieden om goed beslagen ten ijs te komen. We nemen hier drie jaar voor. In het Maison Sociale (eigen huis van de Stichting) is een prima ruimte om voorlichting te geven. Dit voortraject zou moeten bestaan uit informatie over allerlei zaken van het dagelijks leven. Bijv. hygiëne, efficiëntie, gezonde voeding enz.  Maar ook bedrijfsvoering en economie. In de stad Kindia, is een organisatie die, op uitnodiging, dit soort cursussen komt geven van een aantal dagdelen. Voor de vrouwen uit het dorp is dit nieuw, zij willen eigenlijk direct aan het werk en geld verdienen. De nood is hoog en vrouwen zijn toch degene die het meeste werk verzetten. Wij wachten af en hopen dat ze in gaan zien dat kennis je helpt om verder te komen. Wel houden we natuurlijk contact met de vrouwen.

een plaatje uit het dagelijkse leven

Een plaatje uit het dagelijkse leven

Bijdrage Om deze workshops te kunnen geven  is een bedrag nodig van € 3000,00 ( 1000 euro per jaar). Daarnaast gaan wij de aanvraag doen voor het atelier. Wanneer de vrouwen meedoen met zo’n cursus dan wordt er van hen verwacht dat zij daarvoor een kleine bijdrage betalen.